Mida teha, kui silma satub võõrkeha?

15.09.2023

Confido Digikliiniku arst dr Karita Košeleva selgitab, milliseid vigu vältida.

Pindmise võõrkehana satub silma tavaliselt tolm, liiv või väikesed metallitükid. Need võivad tekitada ebamugavust, valu, valguskartust, pisaravoolu ning vajavad õiget ravi, et ära hoida põletikku või armistumist. Kui tunned, et midagi on silmas, peaksid pöörduma kohe silmaarsti poole. Kui silmas on „võõrkehatunne“, ei tohiks silma hõõruda, ei ole soovitatav ka kompresse teha ega hakata muul moel ise silmast prügi välja võtma.

Võõrkeha eemaldamine arsti juures on tavaliselt lihtne. Väikeste osakeste korral võib arst kasutada spetsiaalseid silmatilku või soolalahust, et need ohutult välja loputada. Sarvkestale tugevalt kinnitunud võõrkeha tuleb eemaldada terava instrumendiga. Protseduuri valutustamiseks kasutatakse tuimestavaid silmatilku. Infektsiooni vältimiseks ja silma paranemise toetamiseks võib arst määrata silmatilku või -salvi. Hõõrumis- ja ebamugavustunne võib silmas püsida 2–3 päeva pärast võõrkeha eemaldamist. Õigeaegne ravi on oluline, et kaitsta oma silma ja säilitada hea nägemine.

Kui asud tegevuse juurde, mis võib põhjustada silmakahjustusi, on mõistlik kanda silmade kaitsmiseks sobivaid kaitseprille. Enamiku võõrkehade silma sattumist saab ennetada kaitseprillide kandmisega.

Artikkel ilmus Tervis Plussis.