Spordimassaaž – kas ainult sportlastele?

25.09.2024
Autor: Mai Miil

Spordimassaaž mängib olulist rolli nii taastumises kui ka vigastuste ennetamises, aidates parandada lihaste tööd ja vähendada ülekoormusest tulenevaid probleeme. Kuidas spordimassaaž erinevate spordialade harrastajaid täpsemalt toetab ning kuidas seda oma treeningrutiini lisada, selgitab Confido massöör Mihhail Goidov.

Spordimassaaži eesmärk on parandada sooritust, taastuda kiiremini ning ennetada vigastusi. Erinevalt tavapärasest klassikalisest või lõõgastavast massaažist keskendub spordimassaaž täpselt nendele lihasgruppidele, mis saavad sportimise käigus kõige rohkem koormust. Massöör kasutab intensiivseid tehnikaid, et mõjutada sügavamaid lihaskihte, leevendada pingeid ja parandada vereringet. Kuigi spordimassaaži seostatakse pigem sportlaste elustiiliga, saavad massöör Mihhail Goidovi sõnul sellest abi ka harrastussportlased ja need, kes liiguvad enda heaolu nimel ja oma lõbuks. Samuti on spordimassaažist kasu neile, kes tegelevad füüsilise tööga või elavad aktiivset eluviisi, aidates kaasa koormustest taastumisele ja lõõgastumisele.

Kuidas aitab spordimassaaž lihastel taastuda ja vigastusi ennetada?

Spordimassaaž parandab vereringet, tuues lihastesse rohkem hapnikku ja toitaineid, see omakorda kiirendab taastumisprotsessi. Samuti aitab regulaarne spordimassaaž leevendada lihaspingeid ja ennetada lihaste ülekoormust, mis on tihti erinevate vigastuste, nagu lihasrebendid ja kõõlusepõletikud, põhjuseks. Veel võib massaaž aidata vähendada armkude ja taastada lihaste elastsust pärast vigastust, see omakorda võimaldab sportlastel naasta treeningutele kiiremini ja ohutumalt.

Spordimassaaži mõju erinevate spordialade puhul

  • Jooksmine. Jooksjad puutuvad tihti kokku probleemidega, mis on seotud pingetega jalgades ja alaseljas, samuti on jooksjatel suurem risk saada vigastusi, veel ohustavad neid näiteks plantaarfastsiit ja põlvevalu. Spordimassaaž võib pakkuda leevendust säärelihastele, venitada Achilleuse kõõlust ning vähendada survet jalatallale, mis aitab vältida plantaarfastsiiti. Samuti võib massaaž parandada puusade ja alaselja liikuvust, see omakorda vähendab alaseljavalu riski.
  • Jalgpall. Jalgpallurid on eriti vastuvõtlikud reie tagakülje ja põlveliigese vigastustele, kuna mängus tuleb tihti teha kiireid sprinte, suunamuutusi ja kehapöördeid. Spordimassaaž võib aidata parandada lihaste painduvust ja elastsust, vähendades sellega vigastuste riski. Samuti aitab massaaž vähendada piimhappe kogunemist, see omakorda vähendab lihasväsimust ja vigastuste riski.
  • Tennis. Tennis koormab tugevalt õlavarre ja küünarliigese lihaseid, mis võib põhjustada kroonilisi probleeme, nagu tennisisti küünarnukk. Spordimassaaž aitab vähendada lihaspingeid õlavarre ja käsivarre piirkonnas, parandades verevoolu ja kiirendades taastumist, see omakorda aitab ennetada ülekoormusest tingitud vigastusi.
  • Ujumine. Ujumine koormab tugevalt õlavarre ja selja lihased, eriti deltalihaseid ja lailihast. Pidev ülekoormus võib viia õlavigastusteni, näiteks pöörleva manseti probleemideni. Spordimassaaž aitab vähendada pingeid ja parandada õlavarre liikuvust, see aitab ennetada vigastusi ja hoida kõrgel ujuja soorituse taset.
  • Jõusaal. Jõusaalis treenijaid ohustab suurem lihaspingete tekke risk, eriti suurtes lihasgruppides, nagu selg, jalad ja õlad. Spordimassaaž võib aidata vähendada lihaste jäikust ja leevendada ülekoormusest tingitud valusid, eriti pärast suurte raskuste tõstmist. Massaaž aitab parandada verevarustust ja painduvust, mis omakorda aitab vältida vigastusi, näiteks alaselja- ja õlavalusid. Massaaž võib olla kasulik ka lihaste taastumisel pärast intensiivset treeningut, aidates kaasa kiiremale taastumisele ja paremale lihaste taastootmisele.

Kuidas lisada oma treeningrutiini spordimassaaž?

Spordimassaaž on vajalik igale sportlasele, kuna aitab hoida keha tippvormis, ennetada vigastusi ja parandada üldist sooritusvõimet. Selleks et tagada maksimaalne füüsiline valmisolek ja tippsooritus, võiks massaaž olla treeningrutiini loomulik osa.

  • Enne treeningut. Lühike ja kerge massaaž enne treeningut võib aidata soojendada lihaseid, parandades vereringet ja valmistades keha ette koormuseks. See võib vähendada vigastuste ohtu ja parandada sportlikku sooritust.
  • Pärast treeningut. Pärast treeningut on spordimassaaž ideaalne vahend lihaste lõdvestamiseks, piimhappe eemaldamiseks ja taastumise kiirendamiseks. Sügavam ja intensiivsem massaaž võib vähendada lihasvalu ja jäikust pärast tugevat koormust.
  • Vigastuse järel. Vigastuse korral on oluline konsulteerida spetsialistiga, kuid massaaž võib aidata kiirendada taastumisprotsessi, vähendades armkude ja taastades lihaste normaalset funktsiooni. Siiski tuleb olla ettevaatlik ja alustada massaaži alles siis, kui äge põletik on möödas.