Miks on oluline kontrollida oma rindu?

02.10.2024

Eestis algab rinnavähi ennetav sõeluuring 50. eluaastast, kuid iga naise tervisekontrolli juurde peaks kuuluma ka rindade palpatiivne kontroll alates 20. eluaastast. Confido ämmaemand Kirsi Tilk annab näpunäiteid, kuidas ise oma rindu kontrollida ja millele selle juures tähelepanu pöörata.

Rindade kontroll

Rindade tervis on menstruaaltsükli hormonaalsete muutuste tõttu väga muutlik. Seepärast on oluline teada oma rindade eripärasid ning pöörata muutustele varakult tähelepanu.

Enda rindu on soovitatav kontrollida üks kord kuus kindlal ajal, lähtudes oma menstruaaltsüklist. Ämmaemand Kirsi Tilga sõnul on selleks parim aeg seitse päeva pärast menstruatsiooni esimest veritsuspäeva. Ehk ajal, millal keha on saanud signaali, et pole tekkinud rasedust ega imetamisperioodi ei ole vaja alustada. Juhul, kui ei peaks esinema menstruatsiooni veritsust, on soovituslik rindu palpatiivselt kontrollida üks kord kuus ühel ja samal päeval.

Kuidas rindu kontrollida?

Rindade kontrolli tuleb alustada enesevaatlusest. Selleks seiske peegli ees, esialgu käed kõrval ja seejärel kuklal. Võrrelge rindu ja vaadake:

  • kas rinnad on tavapärase kuju ja suurusega;
  • kas nahk on sile ja tavapärast värvi;
  • kas rinnanibud on tavapärased ja liiguvad käsi tõstes ülespoole.

Seejärel tuleb rindu kombata. Kõige parem on teha seda duši all, kui nahk on seebitatud ja võimalikke ebatasasusi on lihtsam tuvastada. Samuti lõõgastub duši all keha, lõdvestub rinnalihas ja õlavöötme piirkond, läbi mille on omakorda rinnanääret, mis asub lihaskihi peal, lihtsam kombata.

  • Kasutage rindade kompamiseks kolme sõrme ja nende näpuotsi, et kontrollida korraga suuremat pinda ja tuvastada ka rinnanäärme väiksemaid struktuurilisi muutusi. Ühe sõrmega katsudes võivad väiksed muutused jääda tähelepanuta.
  • Kui kompate oma rindu ise, siis katsuge alati vasakut rinda parema käega, paremat vasaku käega sektorite kaupa.
  • Seejärel kombake rindu, liigutades sõrmi ringjalt.

Jälgige, et kompaksite korralikult läbi mõlema rinna kõik pinnad, rinnanibud ja kaenlaaluste piirkonnad suurenenud lümfisõlmede tuvastamiseks.

Ämmaemand Kirsi Tilk rõhutab, et rindade kompamiseks tuleb varuda aega. „Rindade kompamine võibki esialgu võtta aega rohkem kui paar minutit. Samuti on oluline pidada meeles, et rind on väga tundlik ja kompamisel ei tohi tekitada endale valu,“ ütleb Tilk.

Millele pöörata tähelepanu?

  • Moodustised rinnas või suurenenud lümfisõlmed kaenla all.
  • Muutused rindade kujus või suuruses.
  • Muutused naha struktuuris, näiteks naha paksenemine, n-ö apelsinikoore teke või naha sissetõmbumine.
  • Muutused rinnanibu kujus või rinnanibu äkiline sissetõmbumine.
  • Eritis nibust.
  • Valu nibus või rinnas, mis ei ole seotud menstruatsioonitsükli faasidega ning on püsinud enam kui 1–2 menstruatsioonitsüklit.

Nende sümptomite ilmnemisel tuleb pöörduda rinnakabinetti või mammoloogi vastuvõtule. Naised, kellel on juba eelnevalt olnud rinnamuutuseid või tuvastatud geenikandlus, peaksid kindlasti pöörduma otse mammoloogi vastuvõtule.

Kuna rinnanääre on struktuurne, siis ei viita kõik struktuursed muutused kohe halvaloomulistele vähkkasvajatele.

Millal pöörduda rinnakabinetti ja millal minna mammoloogi vastuvõtule?

Rinnakabinetis töötav ämmaemand ootab vastuvõtule igas vanuses naisi, kellel on rindade tervist puudutavaid küsimusi ning kes soovivad õppida iseseisvalt oma rindu kontrollima. Rinnakabineti ämmaemand selgitab naisele rinnatervisega seotud riske ning nõustab ja teeb rindade läbivaatuse.

Ühtlasi selgitab ämmemand naisele keha füsioloogiat, anatoomiat ja keskkonna faktoreid, mis võivad mõjutada rinnatervist, ning õpetab samm-sammult, kuidas ise rindu kontrollida, ja selgitab lähtudes eelnevale infole, kui sageli käia rinnakontrollis. Kui vastuvõtul peaks ilmnema rinnanäärme struktuuri muutusi, suunab ämmaemand vajadusel edasi rinnauuringutele või mammoloogi konsultatsioonile.

Mammoloog on spetsialiseerunud rinnahaigustele ja rindade uurimisele ning tegeleb rindade hea- või pahaloomuliste patoloogiate diagnoosimise, ravi ja ennetamisega. Naistele, kellel on varasemalt tuvastatud rinnahaiguseid, geenimutatsioonid või kes vajavad jälgimist rinnanäärme healoomuliste muutuste tõttu, on soovituslik siiski mammoloogi visiit ja arstlik jälgimine.