IPL-valgusteraapia aitab akne, pingmendilaikude või kapillaaride ja punetuse vastu

15.10.2024

IPL (intense pulsed light) on intensiivse pulseeriva valguse meetod, kus valgusvoog suunatakse sügavamatesse nahakihtidesse ja nii paraneb naha välimus märgatavalt. Lähemalt räägib protseduurist ja selle erinevatest võimalustest Confido esteetilise meditsiini õde Polina Sokolova.

Mis on IPL ja kuidas see toimib?

IPL ehk välklampravi on mitteinvasiivne ravi, kus kasutatakse suure intensiivsusega nähtava valguse impulsse, et parandada erinevaid nahaprobleeme. IPL töötab samadel põhimõtetel nagu laser, kus valgusenergia mõjutab naha sihtrakke. IPL-i sähvatuse ajal toodetakse ühe lainepikkuse asemel igas valgusimpulsis palju lainepikkusi ehk IPL-i eelis on see, et ühe aparaadiga saab lahendada mitut probleemi. Confido Esteetika ja laserravi kliinikus on kasutusel maailmas väga tuntud laser Lumenis M22. Me hoolitseme oma aparaatide eest, et protseduur oleks patsientide jaoks alati parima tulemusega. Meie töötajatel on olemas nii meditsiiniline haridus kui ka protseduuriks vajalik väljaõpe.

Milliste näonahaprobleemide korral aitab IPL?

IPL-tehnoloogia abil saab lahendada mitmeid probleeme, nagu vananemine, pigmendilaigud, kapillaarid ja rosaatsea. Me saame töödelda iga nahamuret eraldi, näiteks eemaldada pigmendilaike või kapillaare, või mõjutada fotonoorenduse protseduuriga õrnalt kogu näonahka korraga.  Lisaks soovitan IPL-i kõikidele, kellel on mure rosaatseaga, kuna IPL aitab rosaatsead vähendada ning tänu sellele paraneb inimese elukvaliteet.

Ootame vastuvõtule ka noorukeid ja täiskasvanuid, kelle on akne. IPL-il on eraldi aknefilter, mis pidurdab Propionibacterium acnes’e paljunemist ning reguleerib rasunäärmete tööd. Tasub teada, et alla 18-aastastele ilma vanema või eestkostja nõusolekuta protseduuri ei tehta.

Kuidas eemaldatakse pigmendilaike?

Fotolaseri kiir toimib konkreetselt pigmendirakkudes sisalduvale melaniinile, kahjustamata ümbritsevat nahka. Kiire mõjul toimub rakkude sees pigmendi kohene väga lühiajaline kuumenemine, mille tagajärjel pigment hävitatakse selektiivselt ja nahk muutub heledamaks. Keerukate pigmentatsiooniprobleemide korral võib parima tulemuse saavutamiseks meetodeid kombineerida.

Kuidas toimib akneravi?

IPL-protseduuriks kasutatav kindlal lainepikkusel laserkiir tungib nahakihti, kus asuvad rasunäärmed, ning tõstes kudede temperatuuri, hävinevad aknet põhjustavad bakterid. Seeläbi vähenevad nahal põletik ja punetus ning rasueritus. Lisaks stimuleeritakse IPL-i mõjul kollageeni sünteesi, mis muudab naha elastsemaks ja pinguldatumaks.

Kuidas mõjutab nahka IPL-fotonoorendus?

IPL-fotonoorenduse protseduuril stimuleerib valgusvoog nahas elastiini ja kollageeni tootmist ning seeläbi vähenevad kortsud ja ühtlustub jume. IPL-fotonoorenduse protseduuri mõjul vähenevad põletikulised protsessid, samuti punetus põskedel ja pigmendilaigud, poorid ahenevad ning aknest kahjustatud nahk paraneb.

Milline on IPL-protseduurist taastumine ja kui kiirelt on oodata tulemusi?

Taastumine sõltub lahendatavast probleemist. Pärast iga protseduuri võib esineda nahal punetust ja turset. Näiteks pigmentatsiooniravi korral läheb nahk tumedamaks ja koorub, kapillaaride ravi korral võivad tekkida kerged sinikad. Lõplik tulemus on märgatav kuu aega pärast protseduuri. Tavaliselt teeme IPL-i kuurina ning arvestame 3–4 protseduuriga ühe kuu tagant. Kuid alati lähtume konkreetse patsiendi vajadusest – sellepärast ongi mõistlik enne protseduuri pöörduda meie esteetilise meditsiini õe poole konsultatsioonile.