Väsimus, peavalu ja kiire ärritumine – kas rauavaegus?

21.10.2024
Autor: Perearst dr Dan Eugen Uvarov

Enamlevinud tunnused ja nähud, mis võivad viidata rauapuudusele või rauavaegusaneemiale, on väsimus, peavalu ja kiire ärritumine, kuid esineb ka hulk muid hiiliva iseloomuga sümptomeid.

Õhupuudus ja südame puperdamine

Treeningu ajal on normaalne tunda vähest õhupuudust ja südame kiirenenud tuksumist, kuna sel ajal kasvab keha vajadus hapniku järele. Rauavaeguse korral ei pruugi veri sisaldada piisaval hulgal hapnikku, et lihased tuleksid hõlpsasti toime igapäevaste tegevustega, sh kõndimise või trepist ülesminekuga.

Keha püüab seda vaegust kompenseerida, kiirendades hingamissagedust, et verre jõuaks rohkem hapnikku. Samuti suureneb südame löögisagedus, et hapnikuga rikastatud veri jõuaks kiiremini kõikidesse kehakudedesse.

Kipitav, hell keel või suukuivus

Rauavaegus võib suurendada keelepinna tundlikkust pealtnäha ilma põhjuseta. Samuti võib inimest häirida suukuivus, isegi kui ollakse tarvitanud piisavalt vedelikku.

Suulõhed ja -haavandid

Rauavaegus võib tekitada lõhesid ühte või mõlemasse suunurka, mis on hellad, punetavad, ketendavad. Suuhaavandid on valulikud valkjad laigud suu limaskestal. Haavandite tekkepõhjuseid on erinevaid, muu hulgas suu limaskesta närimine, maohappe tagasivool, herpesviirusenakkus, aga ka rauavaegus.

Vähenenud külmataluvus või käte ja jalgade külmetamine

Kui inimesel tekib kergesti külmatunne või kui ta käed ja/või jalad külmetavad tihti isegi soojas keskkonnas, võib põhjus peituda selles, et käed ja jalad ei saa piisavalt hapnikurikast verd – see võib olla tingitud rauavaegusest.

Isu söögikõlbmatute asjade järele

Aeg-ajalt esinev tugev söögiisu kindlate toitude järele on normaalne, eriti raseduse ajal. Kui aga esineb isu süüa jääd või söögiks mittekõlblikke asju, näiteks savi, mulda, kriiti, tuhka või tärklist, võib see viidata rauavaegusele.

Sellist söömishäiret kutsutakse pikaks (ingl pica). Jää regulaarsel söömisel tasub muu hulgas pidada nõu hambaarstiga, kuna sage jää närimine võib kahjustada hambaid.

Rahutute jalgade sündroom

See on häiriv vajadus liigutada jalgu (vahel ka käsi) jõudeolekus, näiteks voodis olles. Ebamugav tunne taandub tavaliselt pärast jäsemete liigutamist. Rahutute jalgade sündroom esineb ka ilma rauavaeguseta, kuid rauavaegusega inimestel on selle esinemise tõenäosus üldpopulatsioonist üheksa korda suurem.

Juuksekadu

Juuste pesemise või kammimise ajal on loomulik, et mõned juuksekarvad langevad välja, tavapärasest suurem juuksekadu võib aga viidata rauavaegusele. Rauavarude suurendamine võib peatada või vähendada juuksekadu.

Haprad või lusikakujulised küüned

Haprad küüned kipuvad kergesti murenema ja pragunema. Kui küüned puutuvad pikalt kokku vee või teatud küünelakkidega, võib see muuta need hapraks, ent küünte kerge pragunemine võib olla ka rauavaeguse tunnus.

Rauavaegusele võivad viidata ka lusikakujulised küüned. Sellised küüned on küüneplaadi keskelt nõgusad ja servadest ülespoole kaardus, mis annab neile ümara, lusikakujulise väljanägemise.

Peavalu

Peavalu võib tekkida erinevatel põhjustel, näiteks ülemiste hingamisteede infektsioon, ebapiisav vedeliku tarvitamine või nägemishäired. Korduvad peavalud võib olla märk rauavaegusest.

Suurenenud vastuvõtlikkus nakkushaigustele

Rauavaegusele võib viidata hingamis- või kuseteede infektsioonide sage põdemine. Rauda on peale kõige muu tarvis ka immuunsüsteemi normaalseks tööks.

Pearinglus, ärrituvus ja keskendumisraskused

Rauavaegus võib põhjustada kergesti ärritumist, pearinglushoogusid või keskendumishäireid. Raud aitab verel transportida hapnikku keha eri piirkondadesse. Kui peaaju ei saa optimaalselt hapnikurikast verd, võib see päädida nimetatud sümptomite tekkega.

Verevalumite kerge teke

Rauavaegusaneemia korral on luuüdi „rauanäljas“. Peale selle, et luuüdi ei ole võimeline tootma piisavas koguses punaseid vereliblesid (aneemia), võib pärssuda ka vereliistakute tootmine. Vereliistakud ehk trombotsüüdid on kesksel kohal vere hüübimises, seepärast soodustab nende arvukuse vähenemine verevalumite teket.

Kahvatu jume

Hemoglobiin on punast värvi pigment. Rauavaeguse korral võib veres olla vähem hemoglobiini ja nahajume võib muutuda kahvatuks. Mõnel inimesel tuleb kahvatus esile kõige paremini näos, küüntel, suulimaskestal või silmade sidekestadel.

Kui alumist silmalaugu allapoole tõmmates näete, et lau sisekülge vooderdav kest on kahvatut virsikuvärvi või kahvatukollane, võib see viidata rauavaegusele või rauavaegusaneemiale.

Rauavaeguse kahtlusel on mõistlik pöörduda pere- või üldarsti vastuvõtule

Rauavaeguse tekkepõhjused on erinevad, seepärast võib vaja minna täpsustavaid analüüse ja uuringuid. Alustada võiks pere- või üldarsti vastuvõtust. Rauaasendusravi on tõhusaim ja ohutuim, kui see toimub regulaarse meditsiinilise järelevalve all.